Tokat 1 Şubesi

Tokat'ta?Bir Bilenle Bilge Nesil" projesi hayata geçirildi

“Bir Bilenle Bilge Nesil" projesi hayata geçirildi

Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Eğitim-Bir-Sen Tokat 1 No'lu Şube Başkanı Şaban Ceylan, sendika üyeleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

            Tokat’ta hayata geçirilen “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesi ile öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra okurken okuduklarını değerlendirebilmeleri ve yazabilme alışkanlığı edinmeleri de amaçlanıyor. Dört ay sürecek proje kapsamında her ay bir kitap okunacak ve her ay bir kitabın değerlendirmesi yapılarak kompozisyonu yazılacak. Mayıs ayında düzenlenecek il finalinde birinciler altınla ödüllendirilecek. Tokat Merkezde 20 okulda 72 grupla sürdürülen proje, Tokat genelinde 160 grupla devam ediyor. Proje kapsamında öğrenciler 720 kitap okuyacak ve öğrencilerin okudukları kitaplar okul kütüphanesinde kalacak.

            “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesinin bilgilendirme toplantısında konuşan Eğitim-Bir-Sen Tokat 1 No'lu Şube Başkanı Şaban Ceylan, projenin ehemmiyetinin son derece büyük olduğunu belirterek, “Biz bu işi yapacağız. Bu topluma bu hizmeti verirken sizlerin de emeği ile her geçen gün büyümenin daha büyük kitlelere ulaşmanın ve topluma geleceğimizi oluşturacak insanları topluma kazandırmanın hesabı ile çalışacağız” dedi.

            Daha önce yapılan projelerin ülke genelinde karşılık bulduğunu belirten Başkan Ceylan, "Bu tür faaliyet anlamında bu üçüncü grubumuz bizim. Geçen sene biz biraz daha farklı nitelikli ama Türkiye’de çok ciddi mana da yankı bulan bütün Milli Eğitim camiasında ciddi anlamda karşılık bulan ‘Kış Okumaları’ programı yapmıştık. On beş tatile denk getirdik. ilçelerimizden kırk tane erkek öğrencimizi buraya getirdik. İkişer gün onları misafir ettik. Gezdirdik, kitap okuttuk, tefsir, hadis dersleri yaptırdık, Tokat’ın tarihi mekânlarını gezdirdik ve ikramlarımız oldu. Daha önceki sene Veda Hutbesini ezbere en güzel okuma yarışması planlamıştık. Yine şehrimizden ülkemize yayılan bir özel bir çalışmaydı. Biz bir sendikayız. Çalışanların tüm her türlü problemleri ile ilgilenirken bana ne diyemezken bütün emeğimiz sadece bir alana hapsedip, yapabileceğimiz işleri yok sayamayız. Bununla ilgili de böyle güzel insan kaynaklarımız var.  Bu işe meyilli bu işi iyi yapabileceğimi düşündüğümüz arkadaşlarımız var. Bize düşen ‘hadi arkadaşlar böyle bir iş yapalım mı’ demekti. Allah razı olsun hepiniz de evet dediniz” şeklinde konuştu.

Bu ülke bizim, gelecek bizim

            Projenin Tokat’tan ülke geneline yayılabilecek çok örnek bir çalışma olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı,  çalışmanın kendi içindeki özgünlüğü ile model olacağını ifade etti.

‘Okullu Okulsuz Okuyoruz Yazıyoruz’ projesinin birçok ile ilham olduğunu belirten Yazıcı, “Kitap okuma başlı başına hayatın anlamı olan değeri olan çok öneli bir olgu. Bir de bunu değerlerle bütünleştirdiğiniz zaman çok büyük bir anlam büyüklüğü meydana getiriyor. Bu çerçevede baktığımız zaman çok isabetle seçilen bir tür var. Otobiyografiler, Biyografiler var.  Edebiyatla özellikle geçlerimize yol gösterebilecek yazım türlerinin başında biyografi ve otobiyografiler gelir. Ben de şahsen okuma alışkanlığımı kazanırken özellikle bu tür rol modellerin hayatlarını okumaya zannediyorum çok önem vermiştim ki yaşamımda çok anlamlı bir yerleri var.  Bu tür eserleri okumak çocuklarımıza bu yetiştikleri dönemde belki hayata yalpalayabilecekleri yok mudur bana yön verecek diyecekleri ortamlarda onlar için çok iyi birer modeldir. İnşallah biz bunları çocuklarımıza sindirerek okumaları imkânı verdiğimiz zaman kendimizde onlara önderlik ettiğimiz zaman çocuklarımızın bu eserlerden ziyadesiyle yararlanacaklarına eminim” dedi.

Kitapla ilgili her etkinlik geleceğe ilişkin umutlar veriyor

            Müdür Yazıcı, “Ülke geneline model olması gereken belki Tokat’tan birçok ilimize yayılabilecek çok örnek bir çalışma. Biz öğretmenler olarak yapılan çalışmalarımızı sadece kendimizin sınıfında okulumuzda uygulanması değil aslında bütün ülkeye yayılmasında öncülük etmeliyiz çünkü bu ülke bizim. Bu çocuklarımız bizim, gelecek bizim. Her biri her güzel uygulama kitapla ilgili dolu, dolu geçen he etkinlik ve faaliyet bence geleceğe ilişkin umutlar veriyor tüm topluma. Ben bu notada ilimizde ki okullu okulsuz okuyoruz yazıyoruz projesinde bu kapsamda bu kapsamda birçok ile ilham olduğunu görüyoruz. Ben bu çalışmanın da bire bir bütün iller tarafından benimseneceğini ve projenin uygulanması için Eğitim Bir sen sendikamızla irtibat kurulacağına eminim.  Bu çalışma kendi içindeki özgünlüğü ile model olacak. Her platformda bu çalışmamızı yayalım” ifadelerini kullandı.